Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Δ. Αγίας Βαρβάρας: Άρχισαν οι εργασίες της πρώτης πράσινης γειτονιάς


Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες στο πρώτο κτήριο της πράσινης γειτονιάς στην Αγία Βαρβάρα. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και τη βελτιστοποίηση του τοπικού μικροκλίματος.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ και σχεδιάστηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν:
- Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στους τοίχους των κτιρίων για μείωση των απωλειών θερμότητας.
- Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στο δώμα των κτηρίων.
- Αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα, θερμοδιακοπτόμενα και αντικατάσταση των υαλοστασίων με ενεργειακά διπλά υαλοστάσια.
- Τοποθέτηση ψυχρών επιχρισμάτων σε δώμα και κατακόρυφα δομικά στοιχεία.
- Αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης και δροσισμού με σύστημα κλιματισμού γεωθερμικών αντλιών θερμότητας.
- Έξυπνα δίκτυα στα κτήρια που θα δίνουν τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε κάτοικο να ενημερώνεται για το ενεργειακό κόστος του νοικοκυριού του.
- Τοποθέτηση πράσινων οροφών.
- Επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο που θα βασίζονται στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας υλικών και στην αύξηση του πρασίνου ώστε να βελτιωθεί το θερμικό ισοζύγιο της περιοχής.
- Εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και ηλιακοί συλλέκτες.
Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012,ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή και συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού ελληνικών βιομηχανιών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί χορηγούν πλήρως τμήματα του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου